Menu

Keď tŕpne ruka, ale platnička to nie je.

Thoracic outlet syndróm (TOS) je stav, s ktorým sa fyzioterapeuti stretávajú čoraz častejšie. Aj keď je diagnostika a liečba tohto syndrómu niekedy náročná kvôli jeho variabilným symptómom, správny prístup k starostlivosti môže významne zlepšiť kvalitu života pacientov. Ako fyzioterapeuti máme dôležitú úlohu vo vzdelávaní pacientov a v individualnej rehabilitácii, ktorá je kľúčom k úspechu liečby.

Čo je Thoracic Outlet Syndróm - syndróm hornej hrudnej apertúry (ďalej TOS) ?

TOS je skupina stavov spôsobených kompresiou neurovaskulárneho zväzku – konkrétne brachiálneho plexu, podkľúčnej tepny alebo žily – v oblasti medzi krkom a prvým rebrom. Typicky sa kompresia vyskytuje v jednej z troch oblastí.

Ako sa tento problém prejavuje?

Jedným z najväčších problémov, s ktorým sa ako fyzioterapeuti stretávame pri TOS, je široká škála symptómov, ktoré môžu mať pacienti. Príznaky sa pohybujú od intermitentných (prerušovaných) posturálnych symptómov až po vážne, trvalé neurologické alebo vaskulárne deficity.

Napríklad pacienti s neurogénnym TOS sa môžu sťažovať na parestézie, slabosť, či dokonca svalovú atrofiu. Vaskulárne formy TOS môžu spôsobovať chlad v končatinách, zmeny farby pokožky alebo opuchy. Všetky tieto príznaky môžu byť prepojené s polohou krku a ramena, čo znamená, že musíme byť opatrní pri diferenciálnej diagnostike.

Etiologia, alebo teda dôvod vzniku:

Presne definovať etiológiu vzniku problému TOS je veľmi náročné. Zo štúdií môžeme tvrdiť, že viac ako 80% s neurologickými príznakmi pri TOS majú hypertrofické sclaenové svaly. Len u 3% sa našli zmeny v oblasti prvého rebra. Celkovo sa však predpokladá, že vznik symptómov súvisí s posturálnou dysfunkciou, zmenou mechaniky dýchania, dyskinézou lopatiek, či svalovou nerovnováhou a nervovým napätím. Ženy majú 3-4x väčšiu pravdepodobnosť, že budú týmto problémom trpieť.

Zhoršujúce pozície/aktivity:

  • Zdvíhanie ramien, celej HK
  • Opakované použitie hornej končatiny
  • Leh na paži
  • Nosenie tašky alebo batohu
  • Natiahnutie prsného svaly

Liečba: Personalizovaná fyzioterapia je kľúčom

Keďže symptómy TOS sú také rôznorodé, liečba musí byť špecifická pre jednotlivého pacienta. Cieľom fyzioterapie je uvoľniť kompresiu neurovaskulárnych štruktúr a obnoviť správnu funkciu ramena a krčnej chrbtice.

Pacienta je dôležité edukovať o optimalnejšom držaní tela, hlavne v oblasti krčnej chrbtice, ramien a lopatiek. Práca na posilnení svalov stredu tela, ako aj lopatiek, môže byť pre pacienta nesmierne prospešná.

Taktiež sa zameriavame na uvoľnenie svalov, v oblasti krku, hrudník a ramenného kĺbu. Okrem samotného uvoľňovania je dôležité tieto svaly aj posilniť.

Zdieľať  •  späť na Blogy