Menu

Medzistavcové platničky nevyskakujú a vedia sa zahojiť

Medzistavcové platničky sú neoddeliteľnou súčasťou našej chrbtice, hrajú dôležitú úlohu v pohlcovaní nárazov a udržiavaní flexibility chrbtice. Napriek ich významu často koluje mnoho mýtov a nedorozumení o ich funkcii a schopnosti regenerácie. Jedným z najčastejších mýtov je, že medzistavcové platničky môžu "vyskočiť". Poďme sa pozrieť na to, prečo je tento mýtus nesprávny a ako sa medzistavcové platničky môžu v skutočnosti zahojiť.

Čo sú medzistavcové platničky?

Medzistavcové platničky sú pružné chrupavkové vankúšiky umiestnené medzi stavcami chrbtice. Každá platnička pozostáva z dvoch hlavných častí:

- Jadro (nucleus pulposus): mäkká, gélovitá vnútorná časť, ktorá pôsobí ako tlmič nárazov

- Vláknitý prstenec (annulus fibrosus):pevná, vonkajšia vrstva zložená z vrstiev kolagénových vlákien, ktorá obklopuje a chráni jadro.

Mýtus: Platničky môžu vyskočiť

Tvrdenie, že medzistavcové platničky môžu "vyskočiť", je nesprávne. Platničky sú pevne pripojené k stavcom a nemôžu sa len tak vysunúť zo svojho miesta. Čo sa však môže stať, je herniácia disku, kedy dôjde k poškodeniu vláknitého prstenca, čo umožní jadru vystúpiť von a tlačiť na nervové korene alebo miechu.

Ako dochádza k poškodeniu platničiek?

Poškodenie medzistavcových platničiek môže nastať v dôsledku:

  • opakovaných pohybov spôsobujúcich opotrebovanie
  • traumatických udalostí, ako je pád alebo autonehoda
  • degeneratívnych zmien súvisiacich s vekom
  • do určitej miery môže rolu zohrávať aj genetika

Proces hojenia medzistavcových platničiek:

Napriek tomu, že platničky nemajú priame zásobenie krvou, čo sťažuje ich hojenie, majú určitú schopnosť regenerácie. Tu sú kľúčové faktory, ktoré môžu prispieť k hojeniu platničiek:

  1. Zlepšenie mikrocirkulácie: Hoci platničky nemajú priame krvné zásobenie, môžu využívať difúziu živín z okolitých tkanív. Fyzická aktivita a správne cvičenie môžu podporiť mikrocirkuláciu a dodávku živín do platničiek.
  2. Protizápalová strava: Strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty a vitamíny môže pomôcť znížiť zápal a podporiť hojenie.
  3. Fyzioterapia a rehabilitácia: Správne navrhnuté fyzioterapeutické programy môžu pomôcť posilniť okolité svaly, zlepšiť držanie tela a znížiť zaťaženie poškodených platničiek.
  4. Konzervatívna liečba: Techniky ako masáže, akupunktúra, mobilizácie/manipulácie môžu pomôcť zmierniť bolesť, podporiť proces hojenia ale nemali by byť gro terapie.
  5. Odpočinok a zníženie záťaže (pokiaľ ste napr. profesionálny športovec a chrbticu zaťažujete až príliš): Poskytnutie dostatočného času na odpočinok a dočasné zníženie záťaže na chrbticu môže umožniť prirodzený proces hojenia.

Záver

Medzistavcové platničky nevyskakujú, ale môžu byť poškodené a herniované. Napriek tomu majú schopnosť regenerácie, aj keď obmedzenú. Správna starostlivosť o chrbticu, vrátane fyzioterapie, správnej výživy a prevencie, môže významne prispieť k zdraviu medzistavcových platničiek a celkovej pohody chrbtice. Ak máte problémy s chrbticou, neváhajte sa na nás obrátiť, aby sme vám pomohli ☺

Zdieľať  •  späť na Blogy